Skriveni šećeri


Skriveni šećeri

Skriveni šećeri

Jesti šećere ili ne pitanje je sad. Mislim da skoro svakog ovo muči danas. Prema zvaničnim vodičima na primer ima preporuka za unos konkretno šećera nekih do 10% na celokupni kalorijski dnevni unos. Kako je to u praksi. Ako su vaše potrebe 2.000 kilo kalorija, od toga je 200 kilo kalorija za tih 10% šećera, samim tim 50g čistog šećera. Po tim preporukama odrasla zdrava osoba sme da unose. E, sad se nameće pitaje da li će ostati zdrava ako taj preporučen unos prolongira u kontinuitetu. Na primer kafena kašika teži 5g šećera, što vodi na 10 kafenih kašika šećera dnevno. I sad zamislimo da smo uneli tih 10 kafenih kašika, a znamo kakav nam je ritam. Bolje reći nemamo ritam. Koristimo javni gradski prevoz do kućnih vrata ako je moguće, neko kola, radno vreme je sve češće samo provedeno sedeći, uz minimalan bilo kakav trud... Gde ćemo mi potrošiti tih 10 kašika kafenih šećera? Naravno, znam da nije sve u potrošnji. Ali mi u šećeru nemamo ništa sem glukoze, koja munjevitom brzinom prelazi u krvotok. Nemamo u tom šećeru ni vitamina ni minerala. I zašto smo onda pojeli šećer? Možda da bi udovoljli čulima, „doživeli pročišćenje šećerom“, antistres terapija...Ne znam, ne želim da osuđujem odluke, tu sam da nađemo nov način odlučivanja, nov način navikavanja...

Navela sam „idealnu“ sliku da ste iskontrolisali unos šećera i to je to, ni manje ni više..Ali, na žalost skoro uvek se dešava više..Kako? Kroz skrivene izvore šećera. Kako ćemo otkriti skrivene izvvore? ČITANJEM DEKLARACIJE onoga što kupujemo. Zamara vas čitanje deklaracije, ne možete da se naviknete, sitno je napisano...Rešenje je dakle, da svedete na minimum kupovinu i konzumiranje industrijskih proizvoda. Shvatite da ste na nekoj vrsti posta gde oni moraju da se isključe.

 

Skrivenih šećera može biti:

  1. - U kupljenom voćnom jogurtu

Rešenje je da pravite svoj voćni jogurt. Tačno znate šta ste stavili u njega uz to imate prave komadiće voća. Ako imate stvarno voće, biće pravih vitamina, minerala, biljnih vlakana. Šećer u krvi neće otići u nebesa. Možete se čak poigrati sa ukusima, a vreme pripreme je koliko i kupovina u marketu, ako ne i manje.

  1. - U konzervama ribe sa „povrćem“

I ovde se proizvođač igra sa našim zdravljem. Kupimo sardinu na primer da uvećamo unos zdravih masti kad ono sojino ulje unutra; kupimo sardinu da unesemo više kalcijuma kad ono skriveni šečeri..Rešenje je isključivo tuna, sardina ili druga konzervisana riba u hladno ceđenom biljnom ulju. Želite dodatke uz nju, kupite sveže povrće i tačkica. Tako ste siguni šta ste pojeli.

  1. - Kečap, umaci od paradajza, razni prelivi za salate

Naravno da vam se preliv jede više od salate kad ste izmanipulisani slatkim ukusom, šećerom unutra, uz to nekim pojačivačima ukusa. Ideja može biti da sami napravite preliv mešavinom hladno ceđenih ulja, začinskog bilja i neke vrste luka. Dosta toga je stvar ideje i potom volje.

  1. - Unutar proizvoda koji su označeni da su za dijabetičare ili bez šećera ili čak navodno integralni

Jedino rešenje je čitanje deklaracije. Retko proizvođač ispoštuje navedeno. Ili ako nema šećera tu je neki opaki zaslađivač koji može uticati na rad pankreasa na primer i eto belaja.

  1. - Žitarice

Želite sebe ujutru da počastite brzim doručkom i cap, posle sat vremena ste gladni. Onda dođete kod nutricioniste i kažete, ne mogu da živim na žitaricama, stalno sam gladan. A, zapravo ste pojeli 0,5% žitarica u obroku. Posebno u žitaricama za decu, ima dodatih šećera čak i celih 50g na 100g proizvoda.. Potom razne ovsene kaše. Sve pravite sami i kupujte bez dodatka.

I još mnogo, mnogo proizvoda na žalost. Kupujmo domaće, kvaliteno, kontrolisano. Pokušajte makar svaki drugi dan da vežbate da čitate deklaraciju. Ako uočite da ima šećera, zaobiite proizvod. Najbezbolnije rešenje je da spremate sebi hranu kad god je moguće.

Pozovite